AGENDA

Resum de la vuitena sessió del Club de lectura de còmic [gener 2017]

El 1981, una grapa publicada per tres germans nascuts a Oxnard (Califòrnia) i finançada per un quart va redefinir per complet els estàndards del que esdevindria l’escena del còmic underground estatunidenc. El títol era Love & Rockets, i els germans Mario, Jaime i Gilbert Hernández, fills d’emigrants mexicans. Inspirats en el punk i en les seves vivències, els seus personatges, majoritàriament femenins, representaven persones que qualsevol lector podia reconèixer al carrer, i poc a poc van proporcionar una representació de la raça, el gènere i la sexualitat complexa, honesta i evolucionada. A casa nostra, Luba, Maggie, Hopey, Heraclio i la resta de personatges creats per la ploma dels germans Hernández van arribar ben aviat a les pàgines de El Víbora i han marcat diverses generacions de autors, crítics i lectors.
Mario va baixar aviat de la nau i han estat Jaime i Beto (diminutiu de Gilbert), els encarregats de tirar endavant la sèrie al llarg de gairebé 40 anys. Endinsar-se en l’obra dels autors californians no és cosa senzilla i triar un títol de cadascú dels germans fou feina delicada.

Finalment, vam optar per un títol de Beto, El día de Julio, que tot i ser una història independent conté molts dels elements que caracteritzen la seva obra: llogarets d’inspiració latina, situacions pròpies del realisme màgic, personatges femenins forts i sexe i violència com a imbrincadors de les vides dels pobladors de les seves històries. El més sorprenent és que la història té una concepció serial i feta sobre la marxa, tot i que al llegir-la compilada en un sol volum, tenim la sensació de llegir una novel·la gràfica compacta i ben planificada.

Chapuzas de Amor, de Jaime Hernández, fou obra més feixuga. Protagonitzada per personatges que formen part de l’univers de Love & Rockets des dels seus inicis, seguir les desventures de Maggie Chascarrillo i Ray Domínguez suposa entreveure que hi ha molta informació que desconeixem, que hi ha un passat que s’ha explicat prèviament i que alguna cosa se’ns escapa. Tot i així, Jaime, amb absolut mestratge, ens dóna les píndoles necessàries d’informació de context per esbrinar les motivacions dels personatges, interessar-nos en el que els hi passa i emocionar-nos amb el que els depara la vida. No hi falten els personatges femenins forts, els esclats caòtics de violència que marquen una vida, els girs inesperats i la quotidianitat.

Llegir als germans Hernández i enamorar-se de les vinyetes és un tot.

Al febrer hi tornem amb una sessió en la que conversarem amb Jaime Martín, dibuixant format a les pàgines de El Víbora i autor de dues obres molt recomanables sobre la vida de sons pares i sons avis i el passat del nostre país, Las guerras silenciosas i Jamás tendré 20 años. Us hi esperem el dilluns 13 de febrer a les 18:30h.

I aquí, la llista amb les afinitats electives que ens han suggerit els còmics dels germans Hernández:
http://www.whakoom.com/yupyop/lists/club_pebre_negre_sessio_008_hernandez_bros_4255

Marc Charles

CONTACTE

C/ Clot 41. Barcelona
931 79 75 42
llibreria@pebrenegre.cat

HORARIS

De dilluns a divendres

de 10 a 13.30h i de 17 a 20 h.

dissabtes de 10h a 13.30h