AGENDA

Resum de la tercera sessió del Club de lectura de novel·la gràfica [juliol 2016]

Ahir vam tancar aquesta primera mini temporada del club de lectura de còmic de Pebre Negre deixant el llistó ben alt, per tornar amb ganes al setembre. L’antologia que vam escollir convidava al debat encès. El cert és que el belga Olivier Schrauwen (Bruges, 1977) no deixa ningú indiferent i menys si es tracta de discutir sobre El hombre que se dejó crecer la barba (Fulgencio Pimentel, 2012) -encara queden algunes còpies a la llibreria, aprofiteu, que volen-.

Vam parlar de la seva formació com a animador i com es reflexa en la seva narrativa; de com agafa impuls amb els pioners de la historieta (Winsor McCay, George McManus, Richard Felton Outcault) per fer un còmic modern i trencador. I vam treure els temes comuns que recorren aquest recull d’històries curtes que conformen el llibre: tots els personatges pentinen barba, totes les històries parlen d’estats mentals alterats; a totes les històries surt la relació entre realitat i ficció i la dificultat moltes vegades de distingir entre una i altra; l’eros i el tànatos acostumen a brollar de manera latent o patent en les narracions del belga; un terror soterrat recorre les pàgines del llibre; l’humor assaona les vinyetes de Schrauwen i, en concret, l’humor folletinesc que l’emparenta amb el mestre Jacques Tardi; el belga entén el dibuix com un impuls primari, una necessitat expressiva que forma part del propi tarannà humà; combina l’espontaneïtat i el primitivisme amb l’experimentació i l’art brut; els personatges de les històries de Schrauwen combinen la puerilitat, la crueltat, la morbositat, la mutabilitat, la deformitat, l’absurd i el grotesc.

Vam rellegir el seu particular homenatge a Tintin al Congo d’Hergè (Congo Chromo), vam concloure que Cabello Loco y La Tarea conformaven les dues històries més accessibles de l’antologia i La Caverna i El imaginista eren històries que requerien una digestió reposada.

Sortírem amb una bona llista de còmics d’autors que han impulsat i impulsen la vinyeta cap a un futur esperançador (Gary Panter, Chris Ware, Yuichi Yokoyama, etc), i anirem en processó a la Fatbottom a comprar grapes que recorren els marges del món del còmic i que el fan tant apassionant.

I per últim, la llista de lectura d’aquesta tercera sessió del club de lectura:
http://www.whakoom.com/yupyop/lists/lectures_relacionades_amb_el_hombre_que_se_dejo_crecer_la_barba_2801

Ens veiem el proper dilluns 19 de setembre a les 19:00h amb un clàssic: en Filalici de Fred.

Bon estiu!

Marc Charles

CONTACTE

C/ Clot 41. Barcelona
931 79 75 42
llibreria@pebrenegre.cat

HORARIS

De dilluns a divendres

de 10 a 13.30h i de 17 a 20 h.

dissabtes de 10h a 13.30h